Close
+36 70 376 2762 maviedekor@hotmail.com

Manapság nem szokás vakon követni a régi idők szabályait, mégis van néhány íratlan ezek között, amelyeket tanácsos betartani. Az esküvő szervezése egy ilyen alkalom. Lehet eltérni a hagyományoktól, a szokásokat fel lehet rúgni és lehet őket betű szerint követni. Arra is van mód, hogy ki válasszuk a számunkra elfogadható szokásokat és csak azokat tartsuk be. Arra azért ügyeljünk, hogy a násznép érzelmeit is vegyük figyelembe.

Milyen módon tudassuk a rokonainkkal, barátainkkal a házassági szándékunkat?

Az online tér annyira áthatja az életünket, hogy a személyes találkozásokból kevesebb jut így előfordulhat, hogy elég közeli ismerősök is a Facebookról tudják, meg hogy házasodni fogunk. Ez sajnos nagyon sértő lehet a számukra, emellett semmiképpen nem tekinthető elegáns megoldásnak. Az ideális az lenne, hogy mielőtt az online csatornákon világgá kürtöljük a nagy hírt a számunkra fontos közeli rokonokkal, barátokkal osszuk meg személyesen.

Kiket kötelező meghívni és ki az, aki kihagyható?

Ezt nem mindig könnyű eldönteni, mert sok mindent kell figyelembe venni és sokszor eleve meg kell, szabjunk egy anyagi keretet, ami a meghívottak létszámát is befolyásolja. Egyik alapszabály, hogy akik részt vettek a leány illetve legénybúcsún azokat mindenképpen kötelező meghívni. Bizonyára nem olyan nehéz ezt betartani, mert a búcsúra is a hozzánk közel állókat hívjuk meg. Ami már nehezebb szokott lenni az a család kérdése. A szűk család meddig tart, merthogy a szűk családot mindenképpen illik meghívni. Érdemes alapul venni ennek megállapításánál a kapcsolat személyességét és azt, hogy mennyire tartjuk a kapcsolatot.

A munkahelyről és a baráti körből ennél könnyebb eldönteni kik, azok, akiket örömmel látunk az esküvőnkön. A főnökünket például egyáltalán nem kötelező meghívni, főleg ha nem is állunk közel hozzá érzelmileg. Ha úgy gondoljuk, mégis előny lenne az előmenetelünk kapcsán akkor érdemes átgondolni.

Mi a teendő azokkal, akik jönnének, de mi nem szeretnénk vendégül látni őket?

Nehéz helyzetbe kerülhetünk, ha egy régi ismerős vagy munkatárs felbukkan a semmiből meghívást kérve és mi nem szándékozunk teljesíteni a kérését. Ilyenkor nincs más, mint udvariasan, de nyíltan megmondani neki, hogy nem fér bele a létszám keretbe. Mondhatjuk például azt, hogy a helyszín létszáma véges és a rokonok már betöltötték az elfoglalható helyeket.

A násznép tagjainak az esküvőn semmiért ne kelljen fizetnie

Ha például italbár áll a vendégek rendelkezésére számoljuk bele a költségekbe a vendégek korlátlan fogyasztását is. Ha vannak messziről érkező vendégek, akiknek szállást kell biztosítani és azt nem szeretnénk mi fizetni, ezt jelezzük a meghíváskor, ne a nagy napon, a helyszínen okozzon kellemetlen meglepetést a számukra.