Close
+36 70 376 2762 maviedekor@hotmail.com

A legkörültekintőbb tervezés-szervezés ellenére is előfordulhat, hogy elmarad az esküvő a kijelölt időpontban. Sajnos a koronavírus miatt ezt most jónéhányan a saját bőrükön kell, hogy megtapasztalják, és ez az egész világon gondot okoz. Az életünk lelassult, a rendezvények törlésre kerültek és ez alól sajnos az esküvők sem jelentenek kivételt. A vírus terjedésének megállítására hozott intézkedések a lakodalmi mulatság megtartásán túl az esetleg külföldről érkező rokonok, barátok utazását és akár még a nászutat is negatívan befolyásolják a határ lezárások miatt. A felsoroltak összességében elegendő indokot szolgáltatnak az esküvő elhalasztására.

Az esküvő lemondása vis maior esetén

A fentiek tükrében felmerül, a kérdés mi történik a szolgáltatókkal megkötött szerződésekkel, a már kifizetett előlegekkel. Az esküvőszervező, a helyszín, fotós, az esküvői dekoratőr, cukrászda, ceremóniamester, esküvői ruhaszalon, catering szolgáltató mind, mind érintett. A szerződések tartalma nyilvánvalóan különbözik egymástól azonban mindegyik megbízási szerződés, amelyben a pár a megbízó és a szolgáltató a megbízott. Vis maior esetén, amikor a feleken kívüli okok miatt nem valósulnak meg a szerződésben foglaltak (ilyenek a járvány, természeti katasztrófa, háború) elállhatnak a szerződésben foglaltak teljesítésétől. A pénzügyekre a szerződésben foglaltak rendkívüli eseményekre vonatkozó részei az irányadóak.

Esküvő lemondás egyéb okokból

Sajnos van rá precedens, hogy heteken, hónapokon át való készülődés kárba vész egy rendkívüli esemény, váratlan haláleset, betegség vagy családi okok miatt. Van, amikor csak el kell halasztani és az is előfordul, hogy végleg törlésre kerül. A megbízói szerződést a benne foglaltak alapján lehet felbontani vagy módosítani. Az esküvő elmaradása esetén a helyszín megtarthatja a foglalót, sőt ha nagyon későn értesítettük őket akár még kötbérre is jogosultak.

Előleg vagy foglaló nem mindegy

Nagy különbség van aközött, hogy a szolgáltató számára előleget vagy foglalót fizettünk. Foglalóról természetesen csak akkor beszélhetünk, ha van aláírt szerződés a kezünkben. Nagyon fontos, hogy minden szolgáltatóval legyen leírt szerződésünk akkor is, ha jó ismerősünk az illető, mert váratlan helyzetekben mindenki érdekét védi. Szerepeljen benne minden kedvezmény és költség, minden igény a megbízó részéről valamint a módosítási és felmondási feltételek vis maior esetére vonatkozóan is.

 Az előlegre jellemző

Az előleg jellemzője, hogy minden meghiúsult esetben visszajár a megbízónak a foglalónál ez egyáltalán nem biztos. A foglaló összege előre meghatározott, a szerződés megkötésekor adják át és az is nagyon fontos, hogy az átadás ténye szerepeljen a szerződésben.

Ha szerződésben foglaltak nem teljesülnek és emiatt egyik fél sem okolható vagy mindketten okai, akkor a foglalót vissza kell adni. A hibás fél elveszíti a foglalót, ha ő kapta és a dupláját köteles megtéríteni a károsult számára, ha ő az oka a szerződés meghiúsulásának.

Az előlegre semmilyen biztosítékkal vagy szankcióval kapcsolatos szabály nem vonatkozik. Nem számít az ok, ami miatt elmarad, az esemény az előleg visszajár.