Close
+36 70 376 2762 maviedekor@hotmail.com

Az anyakönyvvezető feladata mindenki számára egyértelmű. Hivatali alkalmazott, aki előre meghatározott időpontban, szöveggel és keretek között jogilag házastársakká nyilváníthat benneteket két tanú jelenlététben és aláírásával. A magyar jogszabályok szerint a szándékotokat erre minimum 30 nappal a szertartás előtt, és maximum 12 hónappal korábban, személyesen együtt megjelenve kell bejelenteni. Arról is nyilatkoznotok kell, hogy a házasságkötéseteknek semmilyen törvényes akadálya nincs. A hivatalos kötelék létrehozásához ezt a lépést nem lehet kikerülni. Az anyakönyvvezető egy adott területen végezheti el a feladatát és csak neki van joga beleírni az anyakönyvbe. A jegyző külön engedélyével van rá lehetőség, hogy az anyakönyvvezető külső helyszínen tartsa meg a szertartást, a törvényben meghatározott keretek között. Az esküvőszervezés során tartsátok szemmel a határidőket.

Milyen lehetőségek jöhetnek szóba, ha ti egy hegy tetején egy hajón vagy egy kastély festői szépségű kertjében szeretnétek kimondani a boldogító igent? A ti emberetek a szertartásvezető, aki kinézetében éppen úgy néz ki, mint az anyakönyvvezető: elegáns, trikolor szalag van a ruháján és nagykönyve is van. A szertartás, amit levezet meghittebb és akár hosszabb is lehet, mint a hivatalban. A szöveget, ami elhangzik ti is írhatjátok vagy kiegészíthetitek. Van mód közös homokszertartásra, fogadalom elmondására, közös faültetésre vagy bármi más a hivatalban nem feltétlenül támogatott és az eseményt meghittebbé tevő dologra.

Anyakövvezető nélkül jogilag nem érvényes a házasságkötés

Az anyakönyvvezető nélkül nem köthettek jogilag is érvényes házasságot. előny viszont, hogy ezt a részét a feladatoknak bármikor elintézhetitek akár hetekkel a lakodalmi mulatság előtt. A szertartásvezető segítségével pedig egy nektek megfelelő időpontban és helyen a násznép meghatott pillantásától kísérve kimondhatjátok az igent és utána mehet a lagzi kivilágos virradatig. Ezt a módját a házasságkötésnek egyre többen választják, mert így minden feltétel teljesülhet megalkuvás nélkül. A résztvevők, ha külön nem értesítitek róla őket a világon semmit nem fognak észrevenni az egészből. Ők csak titeket fognak látni, boldogan szerelmesen, ahogyan örök hűséget esküdtök egymásnak. Azok számára is remek megoldás lehet, a szertartásvezető választása, akik nem szeretnék jogilag összekötni az életüket, de szeretnének egy jót bulizni a rokonokkal és barátokkal esküvő hangulatban.