Close
+36 70 376 2762 maviedekor@hotmail.com

Az esküvői időszak gyakorlatilag egész évben tart, mert amikor nem zajlanak élesben az esküvők a háttérben lázas szervezés folyik. A legnépszerűbb időszakban akár egy vagy másfél évvel előre le vannak foglalva a legkapósabb esküvői helyszínek, zenekarok, fotósok.

A szervezés kezdetekor megismerhetünk számunka új kifejezéseket, mint szolgáltató, megbízási szerződés, foglaló stb. Sokak számára ebben nincsen semmi újdonság, mert a munkájuk során rendszeresen találkoznak ezekkel a dolgokkal, de olyanok is vannak, akik számára ez ismeretlen terület.

A csalódások, és az anyagi károk elkerülése céljából érdemes tisztában lenni néhány fogalommal, főleg ha saját magatok intézitek az esküvő körüli teendőket. Ha választottatok egy megbízható esküvőszervezőt, akkor ezt ő minden bizonnyal kézben tartja.

A helyszín lefoglalásakor vagy egy szolgáltatóval való megegyezéskor akár fotós akár catering vagy bármi más a téma mindenképpen készüljön írásbeli szerződés. A mondás szerint „a szó elszáll, az írás megmarad” szabálya érvényes. Nagyon fontos, mert mindkét felet védi, de leginkább titeket. A szerződésbe kerüljön bele minden kötelezettség és vállalás és az is, hogy mi történik, ha ezek nem teljesülnek. A fizetési feltételekkel kapcsolatos határidők is helyt kapnak a szerződésben emellett részletesen tartalmazza a fix és feláras szolgáltatásokat.

Az több lenne mit kellemetlen, ha például a fotós egy hónappal a nagy nap előtt lemondaná a vállalását vagy a helyszínen az elszámoláskor egy lényegesen magasabb végösszeget látnátok az elszámolás alján, mint amit előre megbeszéltetek. A szerződéssel mindez egyszerúvé és könnyen tisztázhatóvá válik. A szolgáltatók a szerződés időpontjában érvényes árakon írják meg a szerződést attól függetlenül, hogy az többnyire a következő évben lesz. Így az esetleges áremelés nem vonatkozik rátok sem.  Ezt is a szerződés javára írhatjuk. Ugye milyen előnyös, ha van megírt szerződésetek?

A foglalást sok estben csak akkor tekintik véglegesnek, ha előleget fizetünk. Az utalásnak nyoma van, a készpénznek csak akkor, ha kapunk róla bizonylatot. Mindenképpen javasolt számlát kérni az előlegről a későbbiekben így egyszerű tisztán látni mekkora összeg a már kifizetett rész.
Mindez bizalmatlanságnak tűnhet és igaz az is hogy vannak emberek, akinek többet ér a szóbeli ígérete, mint a mások által hivatalosan is aláírt szerződés. Ez is igaz, de az esküvőszervezés hosszadalmas folyamat és a leírt dolgok könnyen átláthatók és sokkal biztosabb, mint az emlékezetünkre és főleg a más emlékezetére bízni magunkat.

A szerződés nem bizalmi kérdés. Az esküvődön, amelynek a megszervezésére rengeteg pénzt és időt fordítasz, nem maradhatsz mindenféle jogi védelem nélkül.