Close
+36 70 376 2762 maviedekor@hotmail.com

Az esküvői vacsoránál általában előre meghatározott ültetési rend szerint foglalnak helyet a vendégek. Ritkán választják a szervezők, hogy a lakodalom helyszínén mindenki ott ül, a vacsoraasztalhoz ahol kedve tartja, de ezt a megoldást is választhatjátok. Előnye, hogy a vendégek szabadon keveredhetnek, könnyen születnek új ismeretségek a két család rokonai és barátai között. Az ültetési rend kialakítására szánt időtök is megmarad, egy feladattal kevesebb a sorban. Hátránya lehet, hogy a később érkező vendég nem ott kap, helyet ahol szeretne, hanem ahol jut neki. Az esküvőszervezés során ezekre az aprónak tűnő mégis fontos részletekre is oda kell figyelnünk.

Vendégcsoportok szerinti ültetés

Az esküvői vacsora szervezett megoldása, hogy az egyes asztalokhoz vendégcsoportokat ültetünk, amelyeket a menyasszony illetve a vőlegény rokonai, barátai alkotnak. Ez az ültetési forma nem szigorú, inkább csak keretet ad a vacsora alatt a násznép elhelyezéséhez.

Név szerinti ültetési rend

A leggyakoribb választás hogy a meghívottak név szerint foglalhatnak helyet az egyes asztaloknál. Ezzel minden vendég pontosan tudja, melyik asztalnál foglalhat helyet. Ez természetesen a vacsora után, az este további részében senki számára nem kötelező, szabadon megváltoztatható a társaság beszélgetőpartner igénye szint. A név szerinti ültetési rend kidolgozása munka és időigényes feladat és számos szabály szolgál az alapjául.

A menyasszony és a vőlegény a vacsora kezdetekor már férj és feleség és a díszhelyen foglalnak helyet, többnyire egy hosszú asztal közepén. Régi szokás szerint az örömszülők és a tanúk kapnak helyet az ifjú pár jobbján illetve balján. Ezen belül is vannak egyéni szokások az ültetésben, amit mindenki rugalmasan alkalmazhat a családtagok kívánsága szerint. A hagyományoknál és minden másnál fontosabb, hogy mindenki kellemes társaságban fogyassza el a vacsorát és jól érezze magát a lagzi egésze alatt.

Hölgyek, urak

A név szerinti ültetési rend kialakításakor figyeljünk oda rá, hogy a hölgy vendégek és az urak felváltva kapjanak helyet egymás mellett. Amellett, hogy nem mindegy ki, ki mellett kap helyet az is fontos kivel ül szemben a vacsora ideje alatt. Az kísérő nélkül érkező vendégekre külön figyeljünk oda és olyan társaságba ültessük, ahol biztosan talál magának beszélgetőpartnert és akár táncpartnert is. Az ültetési rend kialakításakor a hasonló érdeklődési körre is figyeljünk oda. A maguknak való embereket ne ültessük egymás mellé, inkább vegyesen üljenek a könnyed, vidám, szívesen sztorizgató vendégekkel, akik gondoskodnak majd az oldott hangulatról.  Előbb utóbb mindenkire átragad majd a vidámság és mindenki jól érezheti magát.

A gyermekekről se feledkezzünk meg

Ha a gyermekek is meghívást kapnak az eseményre, akkor ültessük egymás közelébe őket és gondoskodjunk a szórakoztatásukról. A létszámuktól és életkoruktól függően szokás bébiszitterről vagy animátorról gondoskodni Mérjük föl milyen létszámban és milyen korosztályból számíthatunk gyermekekre a mulatságon és böngésszünk a szolgáltatók kínálatában. Számíthatunk a szülők nagyon hálájára, amiért nyugodtan szórakozhatnak.

Az ültetési rend kialakításakor a vőlegény és a menyasszony vendégeit vegyesen is ültethetjük ezzel remek lehetőséget teremtve beszélgetésre, ismerkedésre. A zenekar hang erejét úgy válasszuk meg, hogy a táncolni vágyók számára csábító legyen, de a beszélgetni vágyók is jól érezzék magukat.

Az ültetési rend legyen megtalálható a bejáratnál is

Ha az érkező vendégek már a bejáratnál tájékozódhatnak az ültetési rendet illetően, könnyebben megtalálják majd a helyüket. Az asztalokon elhelyezett ültetőkártya amellett, hogy kijelöli a vendég pontos helyét, segít megjegyezni az esetleg ismeretlen asztalszomszéd nevét ezzel megkönnyítve az ismerkedést.