Close
+36 70 376 2762 maviedekor@hotmail.com

A terrakotta, azaz a megformázott és kiégetett agyag az ókori itáliai művészet egyik legfontosabb alapanyaga volt. Nem is csoda, hogy ha csak ránézünk, elönt minket a déli nap forrósága és máris elkap az olasz vidéki fieszta hangulata. Kell ennél jobb kiindulási alap egy mediterrán esküvői dekorhoz?

Ha terrakotta, akkor edények

Mivel a terrakotta stílust alapvetően az égetett edények inspirálták, ezért elmaradhatatlan kellékei az esküvői asztalnak.

A standard cserép kaspók a legegyszerűbb és legolcsóbb alternatívái a terrakotta megjelenésének. Válogassunk össze kisebb-nagyobb darabokat és ültessünk bele a szezonnak megfelelő növényeket, tavaszi hagymásokat, nyáron pedig jöhetnek a kánikulában fürdőző pozsgások és kaktuszok. Mert ki mondta, hogy csak vágott virágok jöhetnek szóba az asztalok dekorálásakor?

Manapság szinte minden lakberendezési üzlet polcain ott csücsülnek a különböző formájú terrakotta vázák, így ezeknek a beszerzése sem lesz különösebben nagy küldetés. Itt is törekedjünk a változatosságra, mind méret, mind forma tekintetében – viszont az egységesség kedvéért a virágok lehetnek teljesen egyformák.

Kisebb, családias esküvőknél akár 1-2 edény szettre is beruházhatunk, melyek az esküvőnk után megmaradnak és a saját otthonunkban is használhatjuk majd.

A színeiben rejlő lehetőségek

Ahogy az égetett agyag edények is megannyi árnyalatban fellelhetőek, mi se hagyatkozzunk ennek a színnek csupán egyetlen árnyalatára a dekorálás során. Már csak azért se, mert a nagy igyekezet, hogy mindenről pontosan ugyanaz az árnyalat köszönjön vissza, merev és görcsös hatást eredményez – szóval épp az ellenkezőjét érjük el, mint ami a kitűzött cél volt.

Míg ha lazán állunk a dologhoz és vegyesen használjuk a terrakotta színeit a textileken és ruhákon, a papír dekoráción, a virágokban, élettel teli és lüktető lesz a nagy napunk minden egyes részlete. Az pedig már csak a mi ízlésünkön múlik, hogy inkább egy finomabb, pasztelesebb, rózsaszínes miliőt szeretnénk néhány téglavörös folttal, vagy pedig a meleg, földes, már-már barnába és bordóba hajló színplaettát részesítjük előnyben.